English

Energetska efikasnost

Istraživanja pokazuju da domaćinstva na Zapadnom Balkanu troše oko tri puta više energije od evropskih zemalja, pri čemu se blizu 40% ukupnih potreba za energijom u Srbiji odnosi na toplotu (pre svega grejanje, a zatim klimatizaciju i pripremu tople sanitarne vode). Pravilnim i stručnim izborom sistema grejanja, hlađenja i klimatizacije, obnovljivih izvora snabdevanja energijom i automatske regulacije moguće je ostvariti značajne uštede energije, a samim tim i troškova.

U našim klimatskim uslovima su se toplotne pumpe pokazale kao vrlo dobar izbor, pogotovo u kombinaciji sa podnim grejanjem. Sistem podnog grejanja troši prosečno između 15-40% manje energije od klasičnih radijatora i potrebna je mnogo niža temperatura za zagrevanje prostorije. Prednost se daje toplovodnom podnom grejanju zato što je bilo koji tip električnog grejanja putem otpornika zastareo, skup i negativno utiče na životnu sredinu, budući da se za proizvodnju električne energije u Srbiji većinom koristi ugalj. Kao izvor energije za podno grejanje se preporučuju toplotne pumpe, gasni kotlovi ili kotlovi na pelet. Hidrotek projektuje, prodaje i ugrađuje sisteme toplotnih pumpi i solarne sisteme.

Hidrotek KGH je u potpunosti posvećen primeni i promovisanju energetski efikasnih sistema grejanja i klimatizacije.

Radi podsticanja šire primene energetski efikasnih sistema, GEFF i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedili su bespovratna sredstva za kreditiranje stanovništva i privrede putem banaka u Srbiji. Oprema koju ugrađuje Hidrotek KGH zvanično je prihvaćena za finansiranje.

Više o ovim povoljnostima možete saznati klikom na sledeće linkove: